Minden segítség jól jöhet wordpress weboldal készítésekor. Akár egy morzsányi is...

Keresőoptimalizálás és Google büntetések

2015/11/03. - írta: ponthogy

A korábbi években a keresőoptimalizálás elsősorban a linképítésről szólt, ez határozta meg első sorban a sikereket és ennek hiány a kudarcokat. Aki előre akart kerülni a találati listán, annak elsősorban linket kellett építeni, és olyan horgonyszöveggel, amely kulcsszóra előre akart kerülni.

A Google ennek a taktikának vetett véget a Pingvin algoritmus elindításával, amely a legnagyobb nyilvánosságot kapta a keresőoptimalizálás világában. Azonban nem ez volt az első algoritmus, amely büntetett bizonyos oldalakat.

Ha visszanyúlunk egy kicsit a Google történetében, akkor az első „nagy” algoritmus változás 2002 szeptemberében történt, és amely alaposan átrendezte a találati listát. 2003-tól azonban már jöttek sorban a frissítések a Cassandra, majd még inkább a Florida, volt az első a nagy frissítések sorában, amely büntetéssel sújtott egyes oldalakat. Ezekben a kezdeti években a büntetések elsősorban a kulcsszóhalmozást érintették

2004-ben jött az Austin, amely a meta tagokban lévő túlzott kulcsszavakért, és a láthatatlan szövegekért büntetet.

2005-ben jött a Jagger, amely első volt a frissítések közül, amely a linkhálózatokat, linkfarmokat büntette el, de már ekkor megjelent a fizetett linkek büntetése is.

Mindez nem múltba révedés, hanem nagyon fontos előzmények, amely hibákat még sokszor ma is elkövetik egyes webmesterek. (Ha szeretne többet olvasni a Google algoritmusok változásáról, keresse fel az ite.hu keresőoptimalizálási hírportált.)

A Google algoritmus frissítések és büntetések sorában, azonban az igazi áttörést a Panda és Pingvin algoritmusok jelentették, amelyek nagyon sok weboldalt érintettek, idehaza is. Lássuk tehát, a leggyakoribb Google büntetéseket.

Google Panda algoritmus

A Panda algoritmus elsősorban a gyenge tartalmú oldalakat büntette le. Ide tartoztak azok az oldalak, ahol az egyes oldalakon, csak néhány mondatos tartalom volt, de a másolt tartalmú oldalakt is érinthette ez a büntetés. A Panda algoritmus több mint 20 alkalommal futott le konkrét dátumokon, egészen idén nyárig, amikor is a főalgoritmus része lett.

A Pingvin algoritmus büntetése

A Pingvin algoritmus azokat az oldalakt érintett elsősorban, amely gyenge oldalakról kaptak kulcsszavas linkeket. Ez a büntetés elsősorban a spam weboldalakat szűrte ki, amelyek manipulált linkekkel értek el jó helyezéseket. A Pingvin algoritmus ezidáig 5 alkalommal futott le konkrét időpontokban.

Link vásárlás és fizetett linkhálózat

Ez a két büntetés szorosan összefügg, és akkor sújt le a Google ha feltételezi, hogy linkeket vásároltunk, vagy fizetett linkhálózatról mutat (kulcsszavas link) oldalunkra.

Lábléc link büntetés

Egy konkrét hiba kapcsán derült fény erre a büntetésre. az ügyfél véletlenül 150 linket helyezett el a láblécben, aminek hatására drámaian csökkent a forgalma, a hiba javítása után azonnal helyreállta helyezés.

Page Rank csökkentés

Amennyiben kiderül, hogy egy oldal linkeket árul a Google gyakran csökkent, vagy akár le is nullázhatja az adott oldal PageRank értékét. Vélhetően ezt történt például a magyar mno.hu oldala, aminek sokáig 0 volt a PageRank értéke.

Sandbox

Nem igazi büntetés, inkább csak egy bizalmatlanság. Az újonnan induló domainek jellemzően 3-6 hónapi nem érnek el valós erejüknek megfelelő helyezéseket a találati listán, mivel a Google bizalmatlan a kezdő oldalakkal szemben. Ez a hátrány automatikusan megszűnik a kezdeti néhány hónap elmúltával.

További büntetéseket lásd itt!

A fenti lista nem tartalmazza az összes büntetést, azt azonban nagyon fontos látni, hogy a keresőoptimalizálást ma már nem lehet hobbi szinten űzni, mert a kezdeti hibákból, idővel nagyon komoly büntetések következhetnek, amely akár több év munkáját is tönkre tehetik.

A weboldal tulajdonos két módon jár el helyesen, vagy akkor, ha csak a tartalomra koncentrál, és nem kontárkodik bele a SEO-ba, vagy akkor ha szakembert kér fel. Persze saját maga is megtanulhatja  a keresőoptimalizálást, de annak akár komoly negatív hatásai is lehetnek, ha nem jár el elég körültekintően.

És persze van még egy szempont amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A Google maga is változtatgatja a játékszabályokat, így lehet, hogy ami korábban elfogadott volt, az később már nem lesz az, ezt pedig laikusként nagyon nehéz előre látni.

Címkék: seo
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wpmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr768048204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása